SCIENTIFIC PAPERS
Szteyn J., Wiszniewska-Laszczych A. Seroprevalence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis infection in dairy herds in Żulawy, Poland. Berliner und Munchener tierarztliche Wochenschrift..Vol. 125 (9-10), 397-400, 2012.
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A, Liedtke K.: The presence of anti-Hypoderma antibodies in udder milk samples, and correlation with selected parameters of dairy performance. Polish Journal of Veterinary Sciences. Vol. 15, No. 3, 487-491, 2012.
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Migowska-Calik A., Pastuszczak-Frąk M. Effect of short-time microwave heating on survival of Escherichia coli 0 157 in beef hamburgers. African Journal of Microbiology Research. Vol. 7(5) 2013, 361-366.
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Mykoplazmy jako czynnik wywołujący zapalenie wymienia u krów mlecznych. Med. Weter. 2013 (69) 403-406
Liedtke K., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E. Quality of milk of cows in the first lactation vs.presence of anti-Ostertagiaantybodies in their milk. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol. 16, No. 2 (2013), 249-253.
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M. Uradziński J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna tradycyjnych wędzonek surowych. Med. Weter. 2013, 69 (10), 626-629.
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M. Uradziński J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna tradycyjnych polskich wędzonek parzonych. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (1), 50- 53.
Gomółka-Pawlicka M., Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J., Migowska–Calik A., Wysok B., Lachowicz T.: Częstotliwość izolacji Campylobacter spp. z klatek transportowych podczas transportu brojlerów kurzych do rzeźni. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (2), 107-111.
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Lachowicz T.: Specificity
of the production of traditional meat products and their safety using Polish traditional cured meat products as example. African Journal of Microbiology Research 2014, Vol. 8(10), 1050-1059.
Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A, Smolińska A. Evaluation of methods for Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis detection in milk samples from the cattle herd showing low seroprevalence of Johne’s disease. Polish Journal of Veterinary Sciences Vol. 17, No. 3 (2014), 459-463,
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Kierunki i zasady pobierania próbek mleka surowegow łańcuchu mlecznym. Med. Weter. 2014, 70 (7) 409-412
Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E, Liedtke K. Wspólnotowe i krajowe systemy wyróżniania jakości żywności. Med. Weter. 2014, 70 (11) 651-656
Migowska-Calik A., Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Wojtacka J., Lachowicz T.: Jakość mikrobiologiczna wybranych tradycyjnych polskich wędlin podrobowych wytwarzanych na terenie Pomorza. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (11), 699 – 703.
Gomółka-Pawlicka M., Uradziński J., Radkowski M., Szteyn J., Migowska-Calik A., Lachowicz T.: Przeżywalność Salmonella spp. w półtuszkach brojlerów ogrzewanych mikrofalowo. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (11), 693 – 698.
Karpiński P., Kruszewski B., Sobocińska M., Gomółka-Pawlicka M., Obiedziński M. W. Effect of storage of Rokpol Chesse on volatile compounds profiles. Polish Journal of Natural Sciences. 2016, 31 (1), 75-87.
Radkowski M., Zdrodowska B. Występowanie pałeczek Salmonella w mięsie kurcząt brojlerów. Medycyna Weterynaryjna. 2016, 72 (8), 516-519.
Bednarko-Młynarczyk E., Szteyn J., Białobrzewski I., Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K. Kinetyka wzrostu i przeżywalności Staphylococcus aureus w regionalnym serze podpuszczkowym dojrzewającym, wyprodukowanym z surowego mleka koziego. Medycyna Weterynaryjna. 2016, 72 (6), 393-397.
Wojtacka J., Wysok B., , Lipiński Z., Gomółka-Pawlicka M., Rybak-Chmielewska H., Wiszniewska-Łaszczych A. Clostridium botulinum spores in honey from small apiaries in Poland. Journal of Apicultural Science 2016, 60(2): 89-100.
Wysok B., Wojtacka J., Wiszniewska – Łaszczych A., Szteyn J., Gomółka – Pawlicka M. Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter strains from poultry offals. Medycyna Weterynaryjna. 2017, 73(9) 561-566.
Wysok B., J. Wojtacka, R. Karczmarczyk, A. Wiszniewska-Łaszczych, M. Gomółka-Pawlicka, J. Szteyn, K. Liedtke, 2017. Directly Sold Honey in Silesia in Poland as a Source of Clostridium botulinum Type A, B, E and F. Czech Journal of Food Sciences. 2017, 35(3), 194-199.
Wiszniewska-Łaszczych A., J. Szteyn, K. Liedtke, B. Wysok, J. Wojtacka, M. Gomółka- Pawlicka. Occurrence of faecal shedding of Mycobacterium avium subs. paratuberculosis by calves. Medycyna Weterynaryjna. 2017, 73(3): 166-170.
Wojtacka J., Wysok B., Kabašinskienė A., Wiszniewska-Łaszczych A., Gomółka-Pawlicka M., Szteyn J., Malakauskas M., Migowska-Calik A. Prevalence of Clostridium botulinum type A, B, E and F isolated from directly sold honey in Lithuania. Journal of Agricultural Science and Technology. 2017, 19(2): 335-343.
Szteyn J., Liedtke K., Wiszniewska-Łaszczych A., Bednarko-Młynarczyk E., Wojtacka J. Determination of polymorphism of IS-1311 sequence in Mycobacterium avium subsecies paratuberculosis strains isolated from milk samples. Polish Journal of Veterinary Sciences. 2017,4 (20), 827-829.
Radkowski M, Zdrodowska B, Gomółka-Pawlicka M. Effect of Succinic Acid on Elimination of Salmonella in Chicken Meat. Journal of Food Protection. 2018 , Vol. 81, No. 9: 1491-1495.
Gomółka-Pawlicka M., Wojtacka J., Wysok B., Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., Radkowski M. Ocena zdolności rozpoznawania smaków przez lekarzy weterynarii - pracowników Inspekcji Weterynaryjnej. Medycyna Weterynaryjna. 2018, 74(4), 261-265.
Wysok B., Wojtacka J., Detection of virulence genes determining the ability to adhere and invade in Campylobacter spp. from cattle and swine in Poland. Microbial Pathogenesis. 2018, 115: 257-263.
Wiszniewska-Łaszczych A., Zdrodowska B., Wysok B., Szteyn Joanna, Liedtke K., Gomółka-Pawlicka M., Wojtacka J. Ocena występowania plazmidowych genów zjadliwości spv oraz antybiotykooporność szczepów Salmonella izolowanych z mleka. Medycyna Weterynaryjna. 2018, 74 (1), 59-64.
Radkowski M., Zdrodowska B., Gomółka-Pawlicka M. Wpływ kwasu mlekowego na przeżywalność pałeczek Salmonella w mięsie kurcząt. Medycyna Weterynaryjna. 2018, 74 (2), 139-142.
Wiszniewska-Łaszczych A., Wysok B., Wojtacka J., Szteyn J., Michalski M.M., Sołtysiuk M. High seroprevalence of Toxoplasma gondii antibodies in wild boars hunted in the Game Breeding Center in north-eastern Poland. Medycyna Weterynaryjna. 2019, 75(12): 759-762.
Sołtysiuk M., Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A. Bakterie z rodzaju Listeria zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt. Medycyna Weterynaryjna. 2019, 75(4), 214-220.
Wojtacka J., W. Grudzień, B. Wysok, J. Szarek, 2020. Causes of stress and conflict in the veterinary professional workplace - a perspective from Poland. Irish Veterinary Journal, 73:23
Szteyn J., Liedtke K., Wiszniewska-Łaszczych A., Wysok B., Wojtacka J., 2020. Isolation and molecular typing of Mycobacterium avium subsp. paratubeculosis from faeces of dairy cows. Polish Journal of Veterinary Sciences, 23(3): 415-422.
Szteyn J., Wiszniewska-Łaszczych A., Wojtacka J., Wysok B., and Liedke K. Short communication: Occurrence and differentiation of Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis (MAP) strains from milk of cows from herd with low prevalence of MAP J. Dairy Sci. 103, 2020
Wiszniewska-Łaszczych A., Liedtke K., Szteyn J. and Lachowicz T. The Eect of Mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis Infection on the Productivity of Cows in Two Dairy Herds with a Low Seroprevalence of Paratuberculosis. Animals 2020, 10, 490
Wojtacka J., W. Grudzień, B. Wysok, J. Szarek, 2020. Causes of stress and conflict in the veterinary professional workplace - a perspective from Poland. Irish Veterinary Journal, 73:23
Wojtacka J., Wysok B., Szteyn J. . Analysis of the factors influencing Veterinary Food Inspectors in Poland. Animals 2020, 10: 884
Wysok B, Wojtacka J., Hänninen M.L., Kivistö R. Antimicrobial Resistance and Virulence-Associated Markers in Campylobacter Strains From Diarrheic and Non-diarrheic Humans in Poland. Frontiers in Microbiology. 2020, 11:1799
Wysok B., Wojtacka J., Kivistö R. Pathogenicity of Campylobacter strains of poultry and human origin from Poland. International Journal of Food Microbiology. 2020
Wysok B., Wojtacka J., Wiszniewska-Łaszczych A., Szteyn J., 2020. Antimicrobial resistance and virulence properties of Campylobacter spp. Originating from domestic geese in Poland. Animals 2020, 10: 742.
Wojtacka J., Gomółka-Pawlicka M., Liedtke K., Uradziński J: Jakość i higiena miodu. Med. Weter. 2014, Vol. 70 (12), 719 – 724.
Gomółka-Pawlicka M., Pastuszczak-Frąk M., Uradziński J., Migowska-Calik A., Wysok B., Lachowicz T.: Występowanie Campylobacter spp. w cyklu hodowlanym brojlerów kurzych w fermach północno-wschodniej Polski. Med. Weter. 2015 Vol. 71 (4), 236 – 244
Wojtacka J., B. Wysok, A. Kocuvan, M. Rupnik, 2021. High contamination rates of shoes of veterinarians, veterinary support staff and veterinary students with Clostridioides difficile spores. Transboundary and Emerging Diseases.
Wiszniewska-Łaszczych A., B. Wysok, J. Wojtacka, M. Sołtysiuk, 2021. Effect of Mixed Invasions of Hypoderma bovis and Ostertagia ostertagi in Cattle on Milk Yield and Contents in Polish Dairy Farms. Animals 11 (464).
Dziekońska A., Neuman N. M., Burdal K. K., Wiszniewska-Łaszczych A., Bogdaszewski M. The Effect of Different Extenders on the Quality Characteristics of European Red Deer Epididymal Sperm Stored at 5C. Animals 2022, 12 (19), s. 1-14.
Wysok B. , Wojtacka J., Wiszniewska-Łaszczych A. , Sołtysiuk M., Kobuszewska A. The Enterotoxin Production and Antimicrobial Resistance of Campylobacter Strains Originating from Slaughter Animals. Pathogens 2022, 11, 1131, 1-12.
Wysok B., Sołtysiuk M., Stenzel T. Wildlife Waterfowl as a Source of Pathogenic Campylobacter Strains. Pathogens 2022, 113, 1-12.
Sołtysiuk M., Wiszniewska-Łaszczych A., Wojtacka J., Wysok B. Prevalence and antimicrobial susceptibility of Listeria spp. isolated from bulk row milk in north-eastern Poland. Med. Water. 2022, 78 (3), 137-141.
Wojtacka, J. Propolis Contra Pharmacological Interventions in Bees. Molecules 2022, 27, 4914.
Wojtacka J., Wysok B., Wiszniewska-Łaszczych A., Gomółka-Pawlicka M., Gesek M., Chłodowska A., Tykałowski B., Różański H., Iwiński H., Koncicki A. Effect of water supplemented with a herbal product on the internal organs of broiler chickens, Medycyna Weterynaryjna, 2023, 79 (7), s. 1-6. DOI: 10.21521/mw.6785
Kobuszewska A., Wysok B. Fish as a source of foodborne bacteria. Medycyna Weterynaryjna 2023, 79 (3), 117-122.
Przyborowska-Zhalniarovich P., Maes D., Otrocka-Domagała I., Paździor-czapula K., Wiszniewska-Łaszczych A., Sołtysiuk M. Association between Enzootic Pneumonia-like lung lesion and carcass quality and meat pH value in slaughter pigs. Animals 2023, 13, 1-15.