Polish

Department of Pathophysiology, Forensic and Administration of Veterinary Medicine

Veterinary economy

Subject introduces the basic issues of economics. These are different economic entities, their distribution and characteristics. Students will be familiar with the economics of asset management and human resources. Will approximate financial issues, including term costs, financial results of the study, the forms of financing medical facility for animals (ZLZ) as a company. The lectures will cover the basic principles of accounting. The content will also include issues related to the management and investments.

Semestr: III

Tematyka wykładów:
  • 1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne.

    Akwizycja, barter, beneficjent, bonifikata, rabat, opust, hipoteka, leasing.

    Koszty i ceny, faktoring i faktury.

    Ekonomika i organizacja.

    Przedsiębiorczość i przedsiębiorstwo.

    Przedsiębiorca, właściciel, menadżer.

    Małe i średnie przedsiębiorstwa w gospodarce narodowej.

    Klasyfikacja małych firm.

    Rola małych i średnich przedsiębiorstw.

  • 2. Podmioty gospodarcze i ich charakterystyka.

    Działalność gospodarcza i jej organizacja.

    Wybór formy prawnej prowadzenia działalności gospodarczej.

    Proces uruchamiania działalności gospodarczej - definicje, formy.

    Uwarunkowania prawne podjęcia i wykonywania działalności gospodarczej.

    Charakterystyka wybranych form prawnych: osoba fizyczna- przedsiębiorca, spółki handlowe, spółka cywilna.

  • 3. Ekonomika gospodarowania środkami trwałymi.

    Pojęcie, klasyfikacja i struktura środków trwałych.

    Zużycie i amortyzacja środków trwałych.

    Wyposażenie przedsiębiorstwa w środki trwałe.

    Metody wykorzystanie środków trwałych.

    Ekonomika remontów środków trwałych.

  • 4. Ekonomika majątku obrotowego.

    Składniki i funkcje majątku obrotowego.

    Zakres gospodarki materiałowej.

    Zużycie materiałów w produkcji.

    Planowanie i realizacja zaopatrzenia materiałowego.

    Ekonomika zapasów materiałowych.

  • 5. Ekonomika gospodarowania zasobami ludzkimi.

    Składniki systemu gospodarowania zasobami pracy.

    Czas pracy ludzi i jego wykorzystanie.

    Planowanie liczby zatrudnionych.

    Mierzenie wydajności pracy czynniki jej wzrostu.

    Funkcje i składniki płac.

    Systemy wynagradzania.

    Planowanie płac.

  • 6. Koszty własne małych i średnich przedsiębiorstw.

    Pojęcie i kwalifikacja kosztów.

    Analiza kosztów bezpośrednich i pośrednich.

    Koszty jednostkowe produkcji.

    Badanie obniżki kosztów.

  • 7. Badanie wyniku finansowego.

    Pojęcie i kategorie wyniku finansowego.

    Badanie zysku- analiza porównawcza i przyczynowo-skutkowa.

    Ocena rentowności przedsiębiorstwa.

    Badanie progu rentowności.

  • 8. Finansowanie działalności przedsiębiorstwa.

    Formy finansowania.

    Bankowa obsługa przedsiębiorstw.

    Kredyt bankowy (kredyt a pożyczka).

    Zabezpieczenia kredytów.

    Inne formy finansowania firm - dotacje.

  • 9. Biznes plan.

    Podstawowe elementy biznes planu.

  • 10. Relacje przedsiębiorstwa z otoczeniem.

    Otoczenie przedsiębiorstwa.

    Popyt i ceny.

    Metody ustalania cen.

  • 11. Zarządzanie małym przedsiębiorstwem.

    Zarządzanie i jego funkcje.

    Decydowanie jako podstawowy element zarządzania.

    Planowanie.

    Organizacja i struktura organizacyjna.

    Motywowanie.

    Komunikowanie i informacja.

    Człowiek w organizacji – zachowania organizacyjne (grupy pracownicze, przywództwo i style kierowania, konflikty w przedsiębiorstwie, negocjacje w firmie), zarządzanie ludźmi (polityka kadrowa- planowanie i rekrutacja pracowników, kształcenie i rozwój pracowników, kariery zawodowe).

  • 12. Marketing.

    Koncepcja marketingu.

    Mała firma a marketing.

  • 13. Rachunkowość.

    Istota i funkcje rachunkowości.

    Podstawowe zasady rachunkowości.

    Majątek i kapitał jednostek gospodarczych.

  • 14. Inwestycje.

    Rola i rodzaje inwestycji.

    Etapy przygotowania inwestycji.

    Metody oceny projektów.

    Ryzyko inwestowania i sposoby jego uwzględniania w ocenie projektów.

  • 15. Zaliczenie przedmiotu.